Výroba Fragolina
Víno se vyrábí z odrůdy Isabela (též Ysabela, Isabella), která je u nás známá jako Charvát, Chorvát nebo Jahoda. Odrůda je velmi odolná proti plísním a nevyžaduje chemické postřiky. Tato odrůda existuje v bílé i červené variaci. V červené se používají také názvy Othelo nebo Charvát červený. Jedná se o křížence americké révy s podnoží Vitis Labruska. U nás se tato odrůda pěstuje jen velmi vzácně. Ve světě se pro tuto hybridní odrůdu používá i mnoho jiných názvů. Jmenujme například Oděsa, Fragola nebo Constantia. Hlavním znakem je však vždy bez ohledu na místní název právě intenzivní jahodová chuť a aroma. Příčinou toho je látka zvaná furaneol, u které je popisována chuť jahod a někdy i karamelu.
Fragolino lze vyrábět i z jiných odrůd (často například Sangiovese) nebo i kupáží více vín. V těchto případech se pak jahodová chuť docílí přidáním skutečných jahod nebo sirůpů či moštů z nich. Klasickou tradiční metodou se rozumí postup, kdy je do prvotního kvašení přidáno 20% sekaných jahod. Často se také fragolino vyrábí následným přidáním jahodového moštu.
Eshop s fragolinem naleznete ZDE.
Reklama:
Váš dodavatel ručně vyráběné bižuterie z ostrova Bali.